Manga ajánló

Egész biztosan sokan akadnak köztetek, akik ismerik az anime és a manga műfaját, meg olyanok is, akik szeretnék megismerni, úgyhogy most megpróbálok összeállítani egy kisebb ajánlót manga témában azoknak, akik valami különlegességre vágynak, és azoknak, akik még nem olvastak ilyesmit, de szeretnének rögtön a mélyvízbe ugrani. Azt azért hozzá kell tennem, hogy ez a lista eléggé szubjektív, tehát próbáltam olyan mangákat kiemelni a végtelen tengerből, amik szerintem jók, és megérdemlik a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy a választásom nem feltétlenül fog egybeesni a nagy trendekkel (lásd Naruto, One Piece, Bleach, Fairy Tail, stb., bár kétségtelenül ezek is nagyon jók), hanem kevésbé hype-olt címekkel is lehet találkozni.

Oyasumi Punpun

Ez az egyik kedvenc mangám a kedvenc mangakámtól (kezdőknek: az az emberke, aki a mangát rajzolja), holott még végig se tudtam olvasni (majdnem 150 fejezet, de átlag 20 oldal körül van egy rész). Főszereplőnket, Punpunt egy madárként látjuk, ahogy a családját is, az összes többi embert viszont rendesen emberi testben. Ha ez valakit megijeszt már rögtön az elején, nyugalom, a történet attól még nem gagyi. Sőt, igazából olyan összetett maga a plot, hogy nehéz is lenne pár mondatban összefoglalni. Punpun gyerekkorától indulunk, és egészen fiatal felnőtt koráig követjük nyomon az ő és a körülötte lévők életét. Ha valaki eddig azt gondolta, hogy csak olyan mangák léteznek, amiben mindenféle gonosz ellenségekkel harcolnak a szuperképességekkel megáldott cuki karakterek, vagy amiben a visszahúzódó, béna lányra rámászik az álompasi, illetve yaoi, akkor azok talán meglepődhetnek, hogy ez a manga mennyire realisztikus, mély és depresszív a maga módján. Témáit a hétköznapok világából meríti: családi problémák, depresszió, emberi kapcsolatok, az erőszak különböző formái, felnőtté válás, és még sorolhatnám. Időnként nagyon sötét jelenetekkel találkozhatunk benne, és mindenkit gondolkodásra, érzelemre késztethet egy-egy fejezet. Aki tehát valami mélyebb, komorabb hangvételű dologra vágyik, nem mellesleg gyönyörű, hatásos rajzolással, mindenképpen olvasson bele Punpun életébe.

I am a Hero

Végre, zombicsecsemő!
A sötét témák után következzen egy könnyedebb (?) mű, ami viszont rajzolásában mégis hasonlít valamelyest az Oyasumi Punpunhöz. A történet röviden összefoglalva: zombi apokalipszis. Biztos felsóhajtanak néhányan közületek, hiszen már a könyökötökön jöhet ki ez a téma, de akkor is érdemes adni neki egy esélyt, mert nagyon jól van megvalósítva mind a rajzolást, mind a történetet és a szereplőket tekintve. A fejezetek itt is viszonylag rövidek - én szeretem az ilyen mangákat, mert egyrészt általában fordítói szemszögből nézem őket, másrészt meg baromi türelmetlen vagyok, és sokszor már akkor dobok egy mangát, ha meglátom, hogy átlag 50 oldal egy fejezet, és soha nem fogok a végére érni. Egyébként kicsit beteg manga, de tényleg jó, még díjakat is nyert már.

My Young Cat And My Old Dog

Ahogy az a címéből is kiderül, ez egy kutyáról és egy macskáról szól. Infantilisnek tűnhet, és tényleg nem kell valami nagy cuccra számítani, mert ez egy webtoon, azaz színes (a mangák általában fekete-fehérek) és extra rövidek a fejezetek, egyet elolvasni úgy egy percébe kerül az embernek. Ugyanakkor képes lelkileg úgy megtornáztatni az embert ezalatt a pár másodperc alatt, hogy csak pislog.

Genshiken

A Genshiken az egyik kedvenc mangám, anime is készült belőle, azt is imádom, de tényleg, nagyon. A szereplők otakuk, azaz anime-, manga-, játék-, cosplay, stb. rajongók (ja meg Saki, aki az egészet utálja), akiknek van egy ezekkel a témákkal foglalkozó iskolai klubjuk. Nem történik semmi egetrengető, tehát nincs földönkívüli invázió vagy alvilág, hanem csak nézzük, ahogy ezek a karakterek napról napra élik a kis életüket (igazi slice of life).

Azt hiszem, örökké szerelmes leszek Madaraméba.
Ha valaki azt hiszi, hogy ez maga a megtestesült unalom, téved, mert a szereplők ábrázolása, a jellemfejlődésük, az emberi kapcsolatok annyira finoman és hitelesen vannak beépítve a történetbe, hogy mire észbe kapunk, már teljesen belefolytunk az életükbe. Emellett külön érdekesség lehet a japán kultúra rajongóinak azt látni, hogy nagyjából hogyan tengetik az életüket az igazi japán otakuk, na meg a manga humora sem elhanyagolható szempont.

Tonari no Kaibutsu-kun

ennél amúgy még sokkal, de sokkal cukibb
A végére jöjjön egy "normálisabb", tipikusabb manga is, méghozzá egy shoujo történet (főleg lányoknak szól és általában romantikus). Nem vagyok a műfaj nagy rajongója (annyi van belőlük, mint a szemét), ugyanakkor néha jólesik az ember lelkének egy kis könnyed, különösebb mélység nélküli szórakozás. Viszont elég válogatós vagyok, tehát fontos, hogy ne legyen 318726957934 oldalas egy fejezet, ne legyen tele felesleges szöveggel, és a szereplők meg a történet se legyen azért teljesen sablonos. Ebben a mangában a főszereplő lány egy stréber, tényleg nagyon komolyan veszi a tanulást, egy napon azonban találkozik egy aranyos bajkeverővel, aki kitalálja, hogy ők mostantól barátok, és teljesen felforgatja főhősnőnk életét. Klisésnek tűnik, de szerintem élvezhető, és a szereplőket is nagyon meg lehet szeretni (meg jó a rajzolás).

Tudnék még persze sorolni egy csomó másik mangát is, de próbáltam úgy kiragadni néhányat, hogy mindenki találjon köztük kedvére valót (remélem, sikerült). Egyébként ha tetszett ez a kis kitekintés, és kíváncsiak lennétek még másra is a témában vagy még több hasonló ajánlót szeretnétek olvasni (esetleg a könyvekhez hasonló értékeléseket mangákról is), akkor jelezzétek valamilyen formában, és folytatom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Liebster Award

Az Olympus istenei book tag

Varázslatos Harry Potter kérdések Ryan Könyvespolcáról