The Ultimate Recommendations book tag

Nagyon szeretem a book tageket, hiszen csak egy jobb dolog van annál, mintha egy könyvről beszélnék egy bejegyzésben: az, ha sok könyvről beszélhetek. Egy nagyon cuki külföldi blogon találtam meg a The Ultimate Recommendations book taget, aminek az a lényege, hogy 9 különféle könyvet kell ajánlanom nektek. A karácsonyi időszakban ez akár még inspiráció is lehet karácsonyi ajándékokhoz vagy az ünnepek alatti olvasólistához, úgyhogy remélem, lesz az ajánlások között számotokra is érdekes.


Ajánlj egy könyvet valamelyik kedvenc műfajodból

Oké, az elmúlt egy évben teljesen rákattantam a pszichológiai könyvekre, így az ajánlás is ebből a szegmensből fog érkezni. A könyv, amit ajánlok, a Szülősebek Lindsay C. Gibson tollából. Egyszerűen zseniális, lehet, hogy egy újraolvasás után kap majd itt egy külön bejegyzést is. Melegen ajánlom mindenkinek, aki problémás családból jön, és ráadásul most tart abban az életkorban, amikor próbál saját életet felépíteni magának. Olykor banálisnak tűnő dolgokat mond ki a szerző, de hihetetlen érzés elolvasni és felfogni ezeket, nagyon sok minden el tud kezdeni helyrekerülni tőlük az ember fejében. Ráadásul a fejezetekben feladatok is vannak, hogy amit elolvasol, azt tényleg át is tudd ültetni a saját életedbe. Sok könyvet elolvastam már mostanában a témában, de vitathatatlanul ez lett eddig a kedvencem.

Ajánlj egy rövid könyvet

Virginia Woolf: Flush. Ajánlom ezt a könyvet akkor, ha régóta szeretnél már olvasni valamit Virginia Woolftól, de a nagyobb regényeibe még nem mertél belekezdeni; akkor is, ha érdekelnek az olyan könyvek, amiknek közük van valós személyekhez; és akkor is, ha szereted a kutyákat. A történet Flush, a spániel szemszögéből mutatja meg Elizabeth Barrett Browning életét, és nem mondanám rá, hogy tipikus Woolf, de nagyon üdítő olvasmány.

Ajánlj egy könyvadaptációt

Iain Reid:
I'm ​Thinking of Ending Things. Először a filmet láttam, gyanútlanul, mert egyrészt nagyon érdekes a címe, másrészt a látványvilágában is van valami gazdagság, ami egyből behúzott. Fogalmam sem volt, hogy miről szól, azt se tudtam, hogy ez egy adaptáció, csak megláttam és kíváncsi lettem, úgyhogy megnéztem. A végén pedig a hajam tövéig felhúzott szemöldökkel néztem, hogy na jó, akkor én most mit is láttam? Most akkor mi van? Azonnal megvettem utána a regényt is (ebook formátumban, hogy várni se kelljen), és elolvastam, hogy rájöjjek, jól értettem-e a képernyőn történteket. Nem is lövöm le a sztorit, érdemes belenézni vagy a filmbe, vagy a könyvbe, egy igazi kis mindfuck az egész.

Ajánlj egy könyvet, ami a komfortzónádon kívülre esik

Ez egy érdekes kategória, mert elolvasva arra asszociálok először, hogy nemcsak nem szoktam ilyen könyveket olvasni, de egyenesen ódzkodok is tőlük. A könyvek terén nagyon nyitott vagyok, úgyhogy sokat kellett ezen gondolkoznom, mert szinte bármit elolvasok. Furcsa, de amit ajánlok, az az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni Simon Mártontól. Ez egy kortárs verseskötet, ami nekem azért komfortzónán kívüli, mert én verseket nagyon ritkán olvasok, ez az első verseskötet, amit életemben vettem. Egyszer régen kinevettek egy vers miatt, amit írtam :), és azóta nem is nagyon közelítettem a terület felé, valahogy úgy éreztem, a mi utunk sosem fogja keresztezni egymást. Idén úgy döntöttem, változtatok ezen, miután rájöttem, hogy a kortárs versek már egyáltalán nem is a rímekről szólnak, úgyhogy ha rajtam kívül más is idegennek érzi ezt a világot, ez a vékony kis kötet lehet, hogy neki is jó betekintő lehet, egy kellően mainstream költőtől.

Ajánlj egy könyvsorozatot

Na, ez nekem a Trainspotting sorozat lesz, vagy a Mark Renton trilógia (Skagboys, Trainspotting, Pornó). Szerintem borzasztó gyönyörűek Welsh könyvei, a hangsúly talán a borzasztón kell, hogy legyen. A sorozatból nekem a Skagboys volt egyébként a kedvencem, ez időben még a Trainspotting eseményei előtt játszódik, egy kicsit még kevésbé kiábrándult Markot láthatunk benne. A Trainspottingot meg anno még részben Dragomán György fordította, hát minden tiszteletem az övék, rettentő nagy kihívás lehetett. Ez a sorozat nagyon fontos helyet foglal el a szívemben, és irodalmilag is zseniálisnak tartom, úgyhogy bátran ajánlom azoknak, akik nem ijednek meg a naturalistább ábrázolásoktól sem.



Ajánlj egy önálló kötetet

Szinte megkönnyeztem, amikor megláttam, hogy Douglas Stuart első regénye, a Shuggie Bain magyarul is megjelenik. A regény Booker-díjat nyert, anno így bukkantam rá, és amikor megtudtam, hogy 1. a szerző skót, 2. a könyv témái baromi nehezek, 3. önéletrajzi ihletésű és 4. gyerek a főszereplő, akkor már rendeltem is megfele, minden létező checklistet kipipált fejben. És be is teljesítette minden várakozásomat, rendesen vissza kellett fognom magam, hogy be tudjam osztani a könyvet és tovább tartson az olvasásélmény. A magyar fordítás nem tudom, hogy sikerülhetett, a skót dialektus, meg bármilyen dialektus átadása mindig problémás szokott lenni, de bízom benne, hogy visszaadja azt a stílust, amiben a könyv íródott.

Ajánlj egy könyvet, amiről nem beszélsz eleget

Ez bármi lehetne Mark Haddontól, de ha egyet kellene választanom, akkor A kutya különös esete az éjszakában. Csodálom azokat az írókat, akik jól tudnak gyerekszereplőket írni (pl. Stephen King), de Haddon ezt még tovább vitte, és ő jól írt meg egy autista gyerekszereplőt. Egyszerűen lenyűgöző, de tényleg. Ez volt az első könyv, amit Haddontól olvastam, aztán jött még a Bumm!, majd A Spot of Bother, és mostanra szerintem a rajongója lettem, épp tegnap rendeltem meg A Delfint. Szerintem ő egy olyan szerző, akiről nem hallunk annyit, amennyit érdemelne, soha egyetlen könyvében sem kellett még csalódnom.

Ajánlj valamit, ami a legalapvetőbb könyveid közé tartozik

Itt egy kicsit bajban voltam a fordítással, mert valami olyasmit akarok vele átadni, hogy az a könyv, ami a leginkább kapcsolódik hozzád, ami a legeszenciálisabb, nem is tudom, mi erre a legjobb kifejezés. A lényeg az, hogy ha megkérdezed a barátaidat, hogy melyik könyvet kapcsolnák leginkább hozzád vagy melyik jut először eszükbe rólad, mert mondjuk állandóan erről beszélsz, akkor itt azt a könyvet kell ajánlani. Bajban voltam kicsit a fordítás mellett magával a válasszal is, mert ha a barátaimat kérdezném, egy részük valószínűleg Stephen King könyveket mondana, egy másik részük Harry Pottert, a harmadik meg mangákat, de egyikre se mondanám feltétlenül azt, hogy ez A Könyvem. Ha magamat kérdezem meg erről, akkor nekem ez a The Bell Jar Sylvia Plath-tól, amit az első olvasás óta már többször is kézbe vettem, szegényből lassan kihullanak a lapok. Nagyon nagy mértékben tudok azonosulni a főszereplővel, ezért olyan volt ezt a könyvet olvasni, mintha egy ablakon keresztül saját magamat nézném. Különös érzés.

Ajánld azt a könyve(ke)t, ami bevezetett téged az olvasás világába

Nem hiszem, hogy ez bárki számára meglepő lenne, de számomra is a Harry Potter sorozat vezette az utat a könyvek világába, mint oly sok más kortársamnak. Úgy emlékszem, karácsonyi ajándék volt az első kötet, még akkoriban, amikor az első filmek kijöttek. Még akkor, Szenteste elvonultam a szobánkba, és elkezdtem olvasni a könyvet, előtte nem is kaptam még szerintem más könyvet ajándékba, úgyhogy ezt igazán nagy dolognak éreztem. A mai napig fel tudom idézni, milyen élmény volt ott ülni egyedül és fokozatosan beszippantódni ebbe a teljesen más világba.


Azt hiszem, ez jó végszó is lesz, ideje újra bebújni az ágyba és visszatérni a könyvekhez. Remélem, akad az ajánlások között olyan könyv, amiknek tudtam ezzel új olvasókat szerezni, és én is nagyon szívesen olvasnám mások ajánlásait is. Ha te is megcsinálod a book taget, jelezd, kíváncsi vagyok. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Liebster Award

Az Olympus istenei book tag

Varázslatos Harry Potter kérdések Ryan Könyvespolcáról