Könyvek ingyen ÉS legálisan?!

Igen. Ez itt a reklám helye.


Gondolom Ti, akik erre jártok és könyves blogokat olvasgattok, szerettek könyveket vásárolni, legyen szó akár ebookról vagy "hagyományos" könyvről. Sajnos azonban biztos nem én vagyok az egyetlen, aki hiába szeretne vásárolgatni, egyszerűen nincs pénze rá, és aztán szomorúan csücsül az ágyban (vagy persze elmegy könyvtárba, de na, értitek). Olyan is előfordul, hogy csak simán szeretnék olvasni valami könnyedebb dolgot, valamit, ami elüt a megszokottól (jók, jók a klasszikusok, de a sokadik után rá tud unni az ember), de épp amiatt, hogy valami eltérőt akarok olvasni, nem vagyok benne biztos, hogy szeretnék pénzt kiadni érte, hiszen lehet, hogy 30 oldal után azt mondom, ez... nagyon rossz. Ilyenkor jönnek jól az olyan oldalak, ahol összegyűjtik az időszakosan ingyenesen letölthető ebookokat, hiszen csak letöltöd, beleolvasol, és ha nem tetszik, akkor nem bánta egy forintod sem, ha meg igen, akkor akár rendes könyvformátumban is megveheted és/vagy hagyhatsz egy értékelést a többi érdeklődőnek, hogy minél többen letöltsék a könyvet, és ezzel támogassák a szerzőt. Az egyik ilyen oldal, amit most szeretnék bemutatni nektek, a Freebooksy.


A Freebooksy lényegében egy gyűjtőoldal, ahol az üzemeltetők összeszednek néhány éppen ingyenes könyvet. Az oldal naponta frissül, ami azt jelenti, hogy minden egyes nap több műfaj ingyenes ebookjai közül válogathatunk. Novelláktól kezdve, gyermekkönyveken és YA köteteken át, egész könyvcsomagokig mindenfélét lehet itt találni. Persze minőségileg biztosan akadnak gyengébbek is köztük, ugyanakkor nem ritka, hogy öt csillagos értékelésű ebookokkal is találkozhatunk a kínálatban. Erről meggyőződhettek, ha megnézitek a könyv értékeléseit az adott letöltőoldalon vagy mondjuk Goodreads-en, bár, mivel ingyenes, az sem fáj annyira, ha valami silányabbat választunk.

A legtöbb könyv az Amazonról van idegyűjtve, ezek tehát mobi kiterjesztésű fájlok (Kindle ebook olvasón vagy annak a PC/mobil változatán olvasható, vagy más olvasó alkalmazásokon, amikkel lehet mobit is használni), de van, aminél a Nook/Kobo/Apple opció is elérhető. Az Amazontól nem kell megijedni, nagyon egyszerűen hozzá lehet férni ezekhez a könyvekhez: akinek van az Amazonon regisztrált fizikai ebook olvasója, annak csak annyi a dolga, hogy bejelentkezik, a megvásárolni kívánt könyv oldalán beállítja, hogy arra az eszközre szeretné letölteni a könyvet, és rákattint a vásárlós linkre. Természetesen azok is használhatják ezt a funkciót, akiknek nincs ebook olvasójuk, mint nekem: szintén regisztrálni kell Amazonra (ez nem kerül semmibe, csak néhány percbe), és le kell tölteni a Kindle ebook olvasót PC-re (szintén ingyen), beállítani, hogy erre kerüljenek rá a megvásárolt ebookok, és ezután már csak kattintgatni kell. A megvásárolt könyv így automatikusan megjelenik a Kindle olvasódban, vagy ha nem, csak rákattintasz a szinkronizálásra, és kész. Hogy egyértelműbb legyen, csináltam néhány képet a folyamatról:

Kiválasztjuk a könyvet, majd rákattintunk valamelyik opcióra.
Én a Kindle-re kattintottam, ezért az Amazon oldalára kerültem. Be vagyok jelentkezve, jobbra kiválasztom, hogy hova kérem a könyvet, majd arra a sárga gombra kattintok fölötte. Az árat jobb, ha ellenőrzitek kattintás előtt, mert lehet, hogy már nem ingyenes a könyv.
Ha sikeres volt a vásárlás, egy köszönőoldal jelenik meg. Itt akár más eszközökre is elküldhetitek a könyvet, azaz a fizikai ebook olvasótokra, egy másik PC-s Kindle olvasóra, vagy akár a Cloud Readerben is olvashatjátok.
Végül ha megnyitjátok a Kindle olvasót, láthatjátok, hogy már ott is van a kért könyv, lehet olvasgatni. Ha mégsem, kattintsatok balra a Library felirat melletti körforgásos szinkronizálós gombra.
Természetesen a könyvek angol nyelvűek, így főleg azoknak ajánlott, akik tudnak is valamennyire angolul, de én kezdőknek is javasolnám a böngészést és a próbálkozást, múltkor például egy nagyon aranyos bocis mesét találtam, aminek a nyelvezete sem volt túl bonyolult, és a végén még kis szószedet is volt (Choco the Cow). Amazonon egyébként a Freebooksy-n soroltakon kívül még sok-sok ingyenes könyv van (klasszikusok például), és nemcsak angolul (múltkor például rengeteg orosz nyelvűre bukkantam keresgélés közben), úgyhogy érdemes nézelődni. Freebooksy-n műfajonként is böngészhetünk, vannak horrorok, scifik, romantikusok (sok-sok erotikus-szeximilliárdosos), krimik, disztópiák, fantasyk, non-fictionök, egyszóval mindenféle. A végére itt egy random lista kedvcsinálónak (vigyázz, lehet, hogy mire te nézed, már nem ingyenesek!):


A Freebooksy üzemeltetőinek van egyébként (többek között) egy Bargain Booksy nevű oldaluk is, ahol 99 centes ($0,99) könyveket listáznak, illetve itt egy kb. 100 oldalból álló gyűjtés is más, legálisan letölthető és ingyenes külföldi könyvekről. Magyar könyvekhez meg persze ott a MEK.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Liebster Award

Az Olympus istenei book tag

Varázslatos Harry Potter kérdések Ryan Könyvespolcáról