Disney Book Tag

Ismét inaktív voltam egy kis ideig (legalábbis nekem kicsinek tűnt), mivel kivételesen nagyon lefoglalt a suli, meg a munka, meg tudjátok. De mostantól szabad vagyok, újra van időm olvasni és írni is, úgyhogy hajrá. Bemelegítésként egy taget hoztam a többi Kis Könyves Bloggerrel, akiknek a linkjét megtaláljátok a poszt végén. A dologban csak annyi a vicces amúgy, hogy a Dumbón kívül egy Disney-mesét se tudnék mondani, amit szeretek, de nem baj. :D


1. The Little Mermaid - A Kis Hableány
  - Egy karakter, aki úgymond egy "partra vetett hal". Valaki, aki szerinted nem igazán illik az író által megteremtett világába.

Igazából... Attól függ. Egy csooomó regény főszereplőjére mondhatjuk ezt, ha úgy képzeljük el ezt a partra vetett hal dolgot, hogy bekerülnek egy olyan közösségbe, amibe eleinte abszolút nem illenek. Lehet Kira a Részlegesek sorozatból (ugyebár...), Tris a Beavatottból (szerintem nem nagy spoiler, ha azt mondom, ő azáltal nem illik a világba, hogy túl sok helyre illik), vagy akár Harry Potter, hiszen az égvilágon semmit sem tud a varázslók világáról.
Ha viszont abból a szemszögből tesszük fel a kérdést, hogy én kinél éreztem, hogy nagyon kilóg a könyvből, hogy megtöri az olvasás folyamát, hát, nem is tudom... Érzékeny vagyok a szereplőkre, szóval ha nem tudok azonosulni velük vagy bénának, élettelennek érzem őket, akkor előfordul, hogy abbahagyom a könyvet. De legyen mondjuk egy friss élmény, ahol a sztori túl jó, hogy abbahagyjam: Xochi a Részlegesek trilógiából. Nincs amúgy semmi baj vele, valószínűleg, csak nekem az ő karaktere kicsit kilóg, olyan kis lázadó, alternatív, mittudomén, szimplán csak nem szeretem.

2. Cinderella - Hamupipőke
  - Egy karakter, aki jelentős átalakuláson megy keresztül.

Hm, ehhez csak azért se pozitív átalakulásos példát hozok, hanem negatívat. :D Mark Renton, Skagboys és Trainspotting. Ha valakinek tetszett a Trainspotting (akár a film, akár a könyv), muszáj elolvasnia az előzményét is, a Skagboys-t, mert ha lehet, az még sokkal, de sokkal jobb (mellesleg szerintem a magyar fordítók is igencsak kitettek magukért). Mark itt egyetemre jár, komoly kapcsolata van (tényleg szerelmes), és eleinte még a keményebb drogokhoz sem nyúl. Aztán szép lassan látjuk, hogy a kíváncsiság és a kilátástalanság hogyan húzza egyre lejjebb, és ahogy ő sem, mi sem vesszük észre, hogy "normális" emberből az anyag rabjává vált. Utána pedig már csak az a fontos; minden mást feladnak.


3.Snow White - Hófehérke
  - Egy könyv eklektikus szereplőgárdával. 


Ide megint csak a Részlegeseket tudom hozni, ahol nemcsak etnikailag különböznek a szereplők (lásd Kira, Sato, stb.), hanem még, hát, genetikailag is, a legkülönbözőbb módon, úgy értve ezt, hogy vannak az emberek, a nagyon génmódosított emberek, és a részlegesek.


4. Sleeping Beauty - Csipkerózsika
  - Egy könyv, ami igencsak altató hatással volt rád.


Sajnos ez manapság már sokszor megtörténik olvasás közben, szinte mindegy, mit olvasok (öregszem)... :D Legutóbb talán a The Hours volt az, nem is emlékszem, még végig sem olvastam. Tudjátok, ez az a könyv, amiből amúgy egy jó film is készült, és párhuzamosan látjuk benne Virginia Woolf életkéjét a Mrs. Dalloway "megvalósulásával", meg egy másik történetszállal, nehéz elmagyarázni. Meg ilyen még nekem az Üvoltő szelek; ki nem állhatom azt a könyvet, szerintem unalmas volt.


5. The Lion King - Az oroszlánykirály
  - Egy olyan karakter, akit valami trauma ért gyermekkorában.


Az ilyen karakterek a gyengéim... Elsőre főleg mangák jutottak eszembe, de ha könyveket nézünk, akkor mondjuk a The Perks of Being a Wallflower főszereplője, Percy... ööö, akarom mondani, Charlie. :)


6. The Beauty and the Beast - A Szépség és a Szörnyeteg
  - Egy szörnyen nagy könyv, amitől először megijedtél, de mégis nagyszerűnek találtad a történetét.

Hahaha, Eragon! Hatalmasak azok a könyvek, de szerencsére nemcsak méretre, hanem a történetbe is bele lehet veszni. Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy nem félek a nagy könyvektől, sőt, imádom őket.


7. Aladdin
  -Egy karakter akinek teljesül a kívánsága, jó vagy rossz értelemben.


Az öreg halász és a tengerben végül is kifogja a halász a nagy halat, csak... :) Olvassátok el, nem hosszú.


8. Mulan - Mulán
  - Egy szereplő, aki nem az, mint akinek kiadja magát.


Ez a kérdés elég nagy spoiler lehet bárkinek, aki mondjuk még nem olvasta az adott regényt, szóval csak óvatosan. Más nem jut most eszembe, mint Luke a Percy Jackson sorozatból, aki az elején még a helyes, jófej fiúka, aztán meg...


9. Toy Story
  - Egy könyv, aminek bárcsak életre kelnének a szereplői.


Uh, hát nem is tudom, a sok Stephen King könyv meg ilyen-olyan disztópia olvasása közben valahogy nem kívántam ilyesmit sosem... De mondjuk Spuddal meg Rentonnal elmennék egyszer inni, szigorúan csak inni (mert Spud aaaannnyira aranyos!), meg a The Catcher in the Rye Holdenjével is akár, meg meg meg... hát a hobbitok! Ők olyan kis vicces-aranyosak.


10. Disney Descendants - Disney Leszármazottak
  - Kedvenc fő gonoszod, ellenséged, vagy erkölcsileg romlott szereplőd.


Biztos klisés válasz meg minden, de Voldemort. Nem feltétlenül azért, amit csinált, hanem ahogyan az lett, aki; lényegében esélye sem volt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Liebster Award

Az Olympus istenei book tag

Varázslatos Harry Potter kérdések Ryan Könyvespolcáról